Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση για την κινητοποίηση στο Ελληνικό - Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/4 η προγραμματισμένη κινητοποίηση στο κέντρο προσφύγων του Ελληνικού, που καλούσε η Πρωτοβουλία Αγώνα & Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες νοτίων προαστίων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Σουρμένων, στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση μέχρι το μετρό του Ελληνικού και η πορεία κατέληξε ξανά στην πλατεία Σουρμένων. Καθ' όλη τη διάρκεια φωνάζονταν συνθήματα και μοιραζόταν υλικό καταγγελίας του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, της παρουσίας και εγκατάστασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και των αντιλαϊκών μέτρων και μνημονίων, καλώντας ταυτόχρονα τους κατοίκους να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μετά την πορεία στους δρόμους του Ελληνικού, ο κόσμος της διαδήλωσης κατέληξε στο κέντρο παραμονής των προσφύγων που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο. Στη συζήτηση που έγινε με τους πρόσφυγες, διαπιστώθηκε πως και οι ίδιοι οι πρόσφυγες επιζητούν τη συζήτηση για τις αιτίες της προσφυγιάς και για τα προβλήματά τους στα κέντρα παραμονής με τον κόσμο του κινήματος που δείχνει αλληλεγγύη και τους στηρίζει. Επιζητούν ακόμα τη σύνδεση με τον αλληλέγγυο κόσμο του κινήματος και τις συλλογικότητες. Στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης (έλλειψη χώρων, άθλιο φαγητό, νερό από τις τουαλέτες κ.λπ). Πολλά ασυνόδευτα παιδιά έχουν ανάγκη από στιγμές χαράς και δημιουργικής απασχόλησης. Στο κέντρο “φιλοξενίας” επικρατεί παντελής έλλειψη ενημέρωσης των προσφύγων για τα δικαιώματά τους. Το στοιχειώδες δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου αναιρείται στην πράξη, καθώς η αίτηση για τους χιλιάδες πρόσφυγες μπορεί να γίνει μονάχα μέσω Skype, 3 φορές την εβδομάδα, για 1 ώρα την ημέρα! Την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες περιέγραφαν αυτή την κατάσταση, οι διάφοροι “καλοθελητές” των ΟΗΕ-ΜΚΟ-κυβέρνησης έλεγαν στην Πρωτοβουλία πως οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Ασύλου, έρχονται καθημερινά, αλλά οι πρόσφυγες επειδή κοιμούνται μέχρι αργά δεν μπορούν να τους βρουν!
Η κυβέρνηση, οι ΜΚΟ, ο ΟΗΕ, αρκετοί “καλοπροαίρετοι” Αφγανοί που μιλούν άπταιστα ελληνικά και αυτοσυστήνονται ως υπεύθυνοι διαχειριστές, διάφοροι “ανεξάρτητοι” εθελοντές κ.λπ, όλοι βρίσκονται στο κέντρο Ελληνικού (όπως άλλωστε ενημερώνουν και τα ΜΜΕ) και παρεμβαίνουν. Το θέμα,όμως, είναι προς ποια κατεύθυνση κινούνται όλοι αυτοί ; Καταρχήν, όσοι βρίσκονται στο Ελληνικό δουλεύουν είτε για την κυβέρνηση είτε για τους διάφορους οργανισμούς και κάνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε σύνδεση αλληλέγγυων με τους πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τον υποτιθέμενο ανοιχτό χαρακτήρα του κέντρου φιλοξενίας, οι διάφοροι υπεύθυνοι και αστυνομικοί ενημέρωσαν ότι μόνο αντιπροσωπεία μπορεί να μπει στο κτήριο. Επίσης, όπως μας εξήγησαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, υπάρχουν Αφγανοί που σχετίζονται με τον ΟΗΕ που έχουν αποκλειστικό ρόλο να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε συζήτηση διεξάγεται μεταξύ αλληλέγγυων και προσφύγων. Στόχος τους είναι να κρατούν τους πρόσφυγες σε αδράνεια, να τους παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματική και ταυτόχρονα να παρουσιάζουν και στους ίδιους τους αλληλέγγυους διαφορετική εικόνα. Αυτά τα διαπιστώσαμε και οι ίδιοι από την παρέμβασή μας, καθώς διάφοροι που βιάστηκαν να μιλήσουν με την Πρωτοβουλία, με το που φτάσαμε στο κέντρο “φιλοξενίας”, και μιλούσαν ελληνικά έλεγαν στους πρόσφυγες στη γλώσσα τους πως τάχα είμαστε δημοσιογράφοι, να μη μας εμπιστεύονται καθώς θα δημοσιεύσουμε πράγματα εναντίον τους! Οι ίδιοι “καλοθελητές” έλεγαν στην Πρωτοβουλία πως οι πρόσφυγες θέλουν πολύ να μεταφερθούν στο κέντρο της Μαλακάσσας, όπως ακριβώς προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης δηλαδή, τη στιγμή που οι ίδιοι πρόσφυγες μάς έλεγαν το ακριβώς αντίθετο!
Οι προθέσεις και οι κινήσεις της κυβέρνησης να στιγματίσει και να απομονώσει τους πρόσφυγες-μετανάστες είναι πλέον ξεκάθαρες στον καθένα. Καθημερινά επίσης ενισχύονται οι φασιστικές και ρατσιστικές κραυγές, που στοχοποιούν αυτούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις χώρες τους. Όσο είναι προφανείς οι επιδιώξεις του συστήματος και των μηχανισμών του να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους, ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να εντείνουν την επίθεση, άλλο τόσο είναι προφανές πως η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν το κίνημα είχε κάνει ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης ξεκάθαρων πολιτικών στόχων και κατευθύνσεων καθώς και αν είχε δημιουργήσει όρους σύνδεσης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ως Πρωτοβουλία Αγώνα& Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νότια προάστια, θεωρούμε ότι υπάρχει τεράστια αναγκαιότητα να δυναμώσει η αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση στο κίνημα και η προσπάθεια σύνδεσης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες απέναντι στους κοινούς μας εχθρούς και στη βάση των κοινών μας αναγκών.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ- ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
  • ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • ΕΞΩ Η FRONTEX KAI O ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.
  • ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΑ HOT SPOTS
  • ΕΞΩ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Β.ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
  • ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου