Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη σωματείων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων για συνδιοργάνωση κινητοποίησης για το προσφυγικό στο Ελληνικό

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα το τελευταίο διάστημα, όπως εκδηλώνεται τόσο συνολικά όσο και στη χώρα μας ιδιαίτερα, παίρνει κεντρικό χαρακτήρα όσο αφορά τις γενικότερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι οι βασικές παράμετροι που ορίζουν το πλαίσιο ανάδειξης του ζητήματος αυτού αλλά και την κατεύθυνση απάντησής του από την πλευρά του εργατικού – λαϊκού κινήματος είναι σε γενικές γραμμές:


   Βασική αιτία ξεριζωμού των λαών και δημιουργίας των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανοιχτές ή συγκαλυμμένες μέσω της υπόθαλψης εμφυλίων συγκρούσεων, η δίψα του κεφαλαίου για επέκταση της κυριαρχίας του σε νέα πεδία εκμετάλλευσης.

   Την ίδια ώρα, που ο ΝΑΤΟϊκός στόλος στο Αιγαίο παραμένει για να υπενθυμίζει το ρόλο των ιμπεριαλιστών και τις στρατηγικές τους βλέψεις στην περιοχή, η ΕΕ προωθεί για τα δικά της συμφέροντα σειρά αυταρχικών, αντιδραστικών πολιτικών: Σφράγιση συνόρων και οδών διέλευσης, κουρέλιασμα κάθε έννοιας δικαιωμάτων των προσφύγων και χορήγησης ασύλου, εγκλεισμοί σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις – επαναπροωθήσεις, στήριξη και ανοχή στα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων, ανυπαρξία δικαιωμάτων σε αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, εργασία.

   Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συνολικά το ελληνικό αστικό κράτος, συντασσόμενο σε όλα τα επίπεδα με τις πολιτικές ΗΠΑ-ΕΕ υλοποιεί όλες τις αντιδραστικές και αντιπροσφυγικές – αντιμεταναστευτικές πολιτικές: Αποδοχή του κυρίαρχου ρόλου του ΝΑΤΟ, της FRΟΝΤΕΧ και των κατασταλτικών δυνάμεων της ΕΕ, ενίσχυση του ρόλου των δικών της δυνάμεων καταστολής (αστυνομία, στρατός), δραστικός περιορισμός στον αριθμό χορηγήσεων ασύλου, συμμετοχή στη συμφωνία απελάσεων – επαναπροωθήσεων, στήσιμο απάνθρωπων κλειστών δομών – στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, καμιά πρακτική μέριμνα για την επιβίωση, την περίθαλψη και την αξιοπρέπεια προσφύγων – μεταναστών.

   Ταυτόχρονα το σύστημα επιχειρεί να ελέγξει κάθε κίνηση αλληλεγγύης από την πλευρά του λαού. Επιστρατεύοντας τους πάσης φύσης κρατικούς φορείς αλλά και τους δήμους, τις περιφέρειες και τις υπηρεσίες των υπουργείων, στήνοντας ένα δίκτυο επιδοτούμενων και καλοπληρωμένων ΜΚΟ, αναθέτοντας πλευρές διαχείρισης της κρίσης σε ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα, διαμορφώνοντας συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης των προσφυγικών μαζών, προσπαθεί να αποτρέψει το λαό και τις συλλογικές μορφές οργάνωσής του, να έρθουν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να οσμωθεί η λαϊκή οργή για τη μνημονιακή εξαθλίωση με τον πόνο και την οργή των προσφύγων.

   Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, πρέπει να σταθεί απέναντι στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τις αντιδραστικές, αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ, να παλέψει για να σπάσει την κηδεμόνευση της αλληλεγγύης και της αντιδραστικής διαχείρισης του προσφυγικού από το κράτος και τα παρακλάδια του, να βάλει φραγμό στον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβίανα οικοδομώντας την πραγματική αλληλεγγύη μέσα στην στην κοινή πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο.

Με βάση τους παραπάνω άξονες, καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη σωματείων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων την Παρασκευή 08/04/2016 στις 7μμ στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό, με σκοπό να συνδιοργανώσουμε μία μαζική κινητοποίηση στον χώρο του Ελληνικού, με προτεινόμενη ημερομηνία κινητοποίησης το Σάββατο 23/04.

3 σχόλια:

  1. Επειδή είδα ότι συμμετείχατε στη σύσκεψη της Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας και σύμφωνα με το δελτίο τύπου της βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλοι πλην ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν σε συγκέντρωση το Σάββατο ρωτάω αν ισχύει και για εσάς αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρωτοβουλία συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις χωρίς αποκλεισμούς, εκ των προτέρων. Συμμετείχε στην σύσκεψη που λες όπως έχει παρακολουθήσει και τις συνεδριάσεις του Συντονισμού για το προσφυγικό. Η εκτίμησή σου για την πορεία της Κυριακής είναι βαθιά λανθασμένη μια που την καλεί ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων που συσπειρώνει πάνω από 40 συλλογικότητες σωματεία και συλλόγους. Γνώμη της πρωτοβουλίας είναι ότι έπρεπε να γίνει μία κινητοποίηση ή στις 9 ή στις 10 για αυτό και στηρίζουμε και τις δύο.
      Πυρουνάκης Νίκος από Πολιτική πολιτιστική λέσχη Αμπάριζα.
      Υ.Γ.
      Μπορούμε να σου απαντήσουμε ποιο αναλυτικά σε αυτή ή κάθε αντίστοιχη απορία σου αν αφήσεις στοιχείο ή στοιχεία επικοινωνίας...

      Διαγραφή
  2. Φυσικά και ισχύει. Όπως έχουμε τοποθετηθεί σαν πρωτοβουλία, θα στηρίξουμε με πανό τόσο την κινητοποίηση του Σαββάτου, όσο και της Κυριακής.
    Για τεχνικούς λόγους έχουμε καθυστερήσει να ανεβάσουμε τα καλέσματα στο ιστολόγιό μας, κάτι που θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή